Ce înseamnă, mai exact, să mori de „bătrânețe”: ce spun cercetătorii

de: Ozana Mazilu
03 10. 2022

Certificatul de deces recent lansat al Reginei Elisabeta conține doar un cuvânt sub cauza morții ei – bătrânețe.

Am putea vorbi despre oameni care mor de bătrânețe, dar cine moare, de fapt, de bătrânețe, medical vorbind, în secolul XXI?

O cauză atât de vagă a morții nu ridică doar întrebări despre cum a murit cineva, ci poate fi, de asemenea, dificilă pentru familia și cei dragi lăsați în urmă. Principalele cauze de deces în Anglia și Țara Galilor, spre exemplu, sunt demența și boala Alzheimer. De asemenea, și bolile de inima, bolile cerebrovasculare (cum ar fi accidentul vascular cerebral), cancerul, dar și COVID. Alte cauze notabile includ boli cronice ale căilor respiratorii inferioare (cum ar fi astmul), dar și gripa și pneumonia.

De fapt, „bătrânețea”, ca o cauză a morții, este adesea clasificată în „simptome, semne și condiții nedefinite”. Această ultimă categorie se află în primele zece cauze de deces. Dar acest lucru este în prezent cu mult sub COVID și, în medie, pe o perioadă de cinci ani, sub gripă și pneumonie.

Cum să mori de bătrânețe în secolul XXI

Bătrânețea, ca o categorie pentru cauzarea morții, are o istorie lungă. A fost o cauză principală de deces în secolul al XIX-lea, alături de descrierea vagă a „fost găsit mort”. La mijlocul secolului al XIX-lea, înregistrarea morții cuiva a trecut de la cleric la laic, cu Births and Deaths Registration Act 1836 (Marea Britanie).

A existat apoi publicația de reper, Clasificarea Bertillon a cauzelor morții, scrisă de statisticianul și demograful francez Jacques Bertillon. Filosoful canadian Ian Hacking a scris că a muri de orice altceva decât ceea ce era pe lista oficială este „ilegal, de exemplu, să mori de bătrânețe”.

Putem spune că este puțin hiperbolic. Cu siguranță, până la sfârșitul secolului al XIX-lea, nu era ilegal să mori de bătrânețe? Ceea ce sugerează acest lucru este că furnizarea unei cauze precise a decesului este importantă, deoarece este un instrument valoros pentru urmărirea tendințelor mortalității la diferite niveluri ale populației.

În cele din urmă, „bătrânețea” a devenit o expresie de ultimă instanță pentru a descrie o cauză necunoscută a morții. Sau a devenit util acolo unde o persoană ar fi murit din cauza unui număr de complicații, dar acolo unde nu era practic sau etic să se comande o autopsie pentru a găsi cauza exactă a morții.